Njegovo veličanstvo Kavalirski španijel kralja Charlesa

Kavalir King Charles španijel idealan je izbor za kućnog ljubimca, presladak, pun neograničene energije i ljubavi. Aktivan je, dobroćudan i voli ljude, osobito djecu.

Izgled

Prepoznatljiv je po prekrasnoj dugoj dlaci koja dolazi u četiri boje: Ruby – crvena, Black&tan – crna s paležom, Tricolor – trobojna – bijelo-crna s paležom na obrvama, ispod repa i na obrazima te Blenheim – bijela s crvenim mrljama. Ima lijepu glavu, ravnu između ušiju, kratku do srednje dugu njušku, duge, visoko postavljene i bogato odlakane uši. Oči su mu tamne, smještene uglavnom sa strane u odnosu na njušku, iznimno su velike i okrugle. Izgledaju svjetlucavo i vlažno, osjećajno. Rep je kitnjast poput zastavice i stalno u pokretu.

Karakter

Privržen, odan, uživa u maženju i ljudskom kontaktu, privlačan je kako za stariju tako i za mlađu obitelj. Vrlo je prilagodljiv i može živjeti i u kući s dvorištem i u malom stanu, ali ne voli dugo biti sam.

Kavalir je nježan, prijateljski raspoložen, neagresivan, energičan, razigran i dostojanstven. Inteligentan je, iako naivan i nije ga teško dresirati. Nije sklon lajanju, no upozorit će vas ako se netko približi vratima. Vrlo je otvoren i povjerljiv i voli svakog koga upozna. Izuzetno je osjećajan i ima razvijenu empatiju. Osjeti vaše raspoloženje i ako ste potišteni, rado će se maziti s vama sve dok se ne budete osjećali bolje. Zato je izvrstan kao terapijski pas. S obzirom na to da je aktivan i energičan, ali i sklon debljanju, potrebna mu je umjerena količina vježbe. Voli ići u šetnju, rado će vas pratiti u svim aktivnostima, no također uživa i spavati na kauču. Nije previše oprezan u prometu i pažnju mu lako omete neka mačka ili ptičica pa pripazite u šetnji – nikako se ne preporučuje šetnja bez uzice.

Odličan je obiteljski pas i dobro se slaže sa starijom, obzirnijom djecom koja su svjesna njegove male veličine, posebno dok je štene. Dobro se slaže s ostalim kućnim ljubimcima.

Njega

Nije ga teško njegovati, može se održavati urednim povremenim kupanjem i svakodnevnim češljanjem. Šišanje nije potrebno, osim između jastučića na šapicama i redovito podrezivanje noktiju.

Klikni za više slikica