Pred vama je slatko malo štene kavalira. Tko bi mu odolio? Velike sjajne oči, klempave i čupave uši, razmahani repić… Dobili ste najboljeg prijatelja, beskrajnu ljubav i veliku životnu obavezu. Pas nije igračka (iako trenutno tako izgleda), pratit će vas u stopu, obožavati, biti ponekad dosadan, naporan, ali vaš. Na što trebate obratiti pozornost…  Mazite, mazite, mazite… lakše će se priviknuti na vas, zaboraviti mamu, braću, poznate mirise i atmosferu. Prvih par dana mu se posvetite u potpunosti (najbolje uzeti štene prije vikenda ili za vrijeme godišnjeg odmora, praznika…)

NEOPHODNE STVARČICE:

ZDJELICE za hranu i vodu – najbolje uzeti neke teže koje štene neće moći prevrnuti ili uništiti (a pokušat će, vjerujte) keramičke ili od inoxa na stalku ( ili s gumom da ne kližu )

LEŽAJ –trebat će neki ležaj ( iako će se pokušati što prije uvući u krevet ili bar u sobu) ; najbolje uzeti neki perivi u perilici ( bit će nezgoda povremeno) ili plastični s mekanom dekicom unutra; ležaj neka bude na mjestu gdje vas “ima na oku”, bit će mirniji

OGRLICA/OPRSNICA I POVODAC – kad dođe vrijeme pažljivo ga naviknite na ogrlicu/oprsnicu ( ili oboje pa po potrebi) ; kavalira NIKAD ne puštajte u neograđenom prostoru bez povodca, vrlo su nekoncentrirani i pažnju im lako odvuče kakva ptičica, maca i sl., osobito pažljivi budite uz prometnice ( lovački duh – vole sve što se kreće)

SREDSTVA I PRIBOR ZA NJEGU – kavalire nije potrebno često kupati ( ne smrde), osim ako se uvaljaju u nešto, uzmite blagi šampon za pse, po potrebi ga razrijedite vodom. Trebat će vam četka i češalj , škarice/kliješta za noktiće ( ili neka to riješi veterinar) , neko sredstvo za čišćenje ušiju ( npr. Otifree)

HRANA – imate izbor između dehidrata ( mi smo hranili sa Profine puppy lamb/potato) – uvijek birajte super premium hranu, nikad iz supermarketa L , konzervirane hrane ( ja to nikako ne dajem), kuhane ( ako imate vremena i volje ili bar povremeno npr. vikendom) ili sirove prehrane (Petman ili Herman barf, Natures Menu ili sl.) – što god odabrali (slobodno i kombinirajte) psa postepeno navikavajte na novu hranu ( bar tjedan dana)

VODA ZA PIĆE UVIJEK MORA BITI SVJEŽA I DOSTUPNA!

IGRAČKE – punooooo igračaka – plišane, gumene, plastične ( uklonite izgrižene dijelove, obično stradaju oči, nosevi…) NE DAJTE sitne igračke npr. iz Kinder jaja

 

KORISNI DODATCI:

OGRADICA – postoje ogradice u blokovima ( žičane) po 8 komada koje samostalno sastavljate prema potrebi i vrlo su praktične i multifunkcionalne ( ima u Mambu) kako u kući/stanu tako i vani na dvorištu, terasi, balkonu jer mogu služiti kao pregrada i sl.

KAVEZ/ TRANSPORTER – vrlo je koristan ali treba štene odmalena pažljivo naviknuti na njega i koristiti ga samo povremeno i u određene svrhe – NE kao kaznu

PSEĆA ODJEĆA – nije modni dodatak

KABANICA – vrlo praktična za pse duge dlake jer sprječava prehladu,

skraćuje sušenje i omogućava duži boravak vani

KAPUTIĆ – sprječava nakupljanje snježnih gruda u preponama,

pazusima, prsima, što je vrlo korisno kad ima puno snijega